SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?
Atık oluşumunun önlenmesi, önlemenin mümkün olmaması durumunda atığın en aza indirilmesi, yeniden kullanıma öncelik verilmesi, kaynakların verimli kullanılması, atığın kaynağında ayrı toplanması, etkin toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüşümü/geri kazanımının sağlanması için etkin sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasıdır.
SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİ NASIL UYGULANIR?
- ODAK NOKTASI BELİRLENMELİ
Kurumdaki sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasından, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasından, izlenmesinden, bilgi akışının sağlanmasından, raporlama yapılmasından sorumlu olacak kişiler belirlenir. Bunlar sıfır atık yönetimini sağlayacak ekibin başında olacak kişilerdir.
- MEVCUT DURUM TESPİTİ
Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurumunuzda uygularken, öncelikle atıklar konusunda ne durumda olduğunuzu belirlemeniz, mevcut durumunuzu analiz etmeniz, ilerlerken size kolaylık sağlayacaktır.
- PLANLAMA
Bu aşamada, mevcut durum esas alınarak kuruma özgü termin planı hazırlanır.
- İHTİYALARIN BELİRLENMESİ VE TEMİNİ
Sıfır Atık Sistemi kurumda uygulanırken, kurumdaki her birim dikkate alınarak (ofisler, yemekhane, revir gibi) ihtiyaç duyulacak tüm ekipmanlar belirlenir, listelenir ve uygulamaya geçilmeden önce temin edilir.
- EĞİTİM-BİLİNÇLENDİRME
Ekipmanların temini tamamlandıktan sonra, uygulamaya geçilmeden önce hedef kitlelere yönelik uygulamalı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılır.
- UYGULAMA
Temin edilen biriktirme ekipmanları personellerin kolayca ulaşabileceği noktalara, uygun aralıklarla yerleştirilir. Ekipmanlara göre tasarlanmış bilgilendirme afişleri, ekipmanların üstüne, kolayca görülebilecek şekilde asılır. Biriktirme ekipmanı ve tanıtım materyallerinde renk skalasına dikkat edilmelidir.
- RAPORLAMA
Bu aşamada uygulamanın etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla çalışma ekibi tarafından izleme yapılır ve varsa uygulamanın aksayan yönleri, eksiklikler veya geliştirilecek taraflar tespit edilir, önlemler alınır.
-
SIFIR ATIK BELGESİNE BAŞVURU VE BAŞVURUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Sıfır atık yönetim sistemim kurulduktan sonra 100 bin üzeri nüfusa sahip belediyeler ile alışveriş merkezleri, havalimanları, limanlar, marinalar, 4 ve 5 yıldızlı oteller zorunlu olarak diğer kurulular ise isteğe bağlı olarak “Sıfır Atık Belgesi” için Bakanlığa müracaat ederler. Başvurunun uygun bulunması halinde başvuru değerlendirmeye alınır ve ön şartların sağlanıp sağlanmadığı değerlendirilir. Şartların sağlanması durumunda sıfır atık yönetim sistemine geçildiği kayıt altına alınır. 1 yıllık faaliyetin ardından Bakanlığa tekrardan başvuru yapılır, yapılan puanlama çerçevesinde belge seviyesi belirlenir. Belge ücreti yatırılır ve ‘’Sıfır Atık Belgesi’’ düzenlenir.